събота, май 03, 2008

Честит юбилей скъпи SPAM-e! 30 години SPAM, малко факти

Днес 03.04.08 се навършват 30 години раждането на СПАМ-а според BBC.
Първото нежелано писмо е било отправено на 3 Май 1978г. на 400 адреса от името на компанията DEC, производител на компютри, която в момента вече не съществува.
Писмото е било отправено през американската държавна мрежа Arpanet, която е била предшественица на интернета и е предизвикала още тогава негативна реакция в повечето от получателите на това писмо.
От този момент насам, СПАМ-а се е преврънал в цяла индустрия.
След СПАМ-а по електронната поща се появи СПАМ по книгите за гости, форуми, блогове, сайтове, моб. телефони и т.н. и това е бич за цялото общество като цяло.
По статистика СПАМ-а заема до 85% от всички получени писма.

Самата дума SPAM според едни идва от производителя на консерви Hormel Foods.
Думата Spam – съкратено от «Spiced Ham» (шунка с подправки) – била измислена от Hormel в 1937 година и, в крайна сметка означавало консервирано месо. През 1970 г. думата за първи път приема значението "досадно говорене"* в комедийния скеч Flying Circus от Monty Python – там викингите които са обядвали викали «Спам! Спам! Спам!». Hormel не възразявала, и даже е помогала за популяризирането на муз. комедия «Spamalot» («Много спам»), така се е надявала да рекламира и своята шунка
Също така има и версия, според която през 40-50 години в Америка са се натрупали огромни количества непродадени консерви SPAM. В този момент била проведена огромна рекламна акция и практически цяла Америка е била залята от рекламни плакати на тази консерва.
И до сега могат да се намерят материали по този въпрос
В момента Европейския офис на търговските марки е отказал на фирмата Hormel Foods, да забранят използването на думата СПАМ за нежелани писма, въпреки тяхното твърдение, че това влияе лошо на имиджа и бизнеса им.

Но в областа на СПАМ-а има и фирми които го превръщат в изкуство.
Дизайн студиото Ozi’s, е пуснал проект под името "Превръщайки боклука в изкуство"*
Ето някой работи от тях, надявам се да ви харесат.











* - превода може да е неточен