четвъртък, февруари 17, 2011

Google представи разширение за Chrome за борба със спама

Google представи анонсираното по-рано разширение за браузера Chrome, което ще помогне на потребителите да се борят със спама в SERP-a. Разширението Blocklist Google Chrome ще позволи на потрбителите да маркират сайтове, които по тяхно време се явяват "контетни ферми" (автонапълняеми сайтове), които копират оригинален контент от други сайтове и така да махнат тези сайтове от своите резултати в Гугъл при търсенето.

След инсталирането на Personal Blocklist Chrome ще бъде предложено на потребителя да «заблокира url» с помоща на бутон. С помоща на разшерението, ще можете да върнете сайта обратно в СЕРП-а, ако сте го блокирали без да искате, а също така да редактирате списъка със сайтове, които сте блокирали. Разширението за сега се пуска на английски, руски, френски, немски, италиански, португалски, испански и турски езици.

По думите ма Мат Кътс, в Гугъл ще изучават информацията, която ще постъпва чрез разшрението и ще бъде използвана като фактор при аранжирането на SERP-a. Това е поредната стъпка от страна на Гугъл срещу некачествения и автоматизиран контент. Това показва и че алгоритъмът на Гугъл не се справя успешно с тази задача, служителите занимаващи се с ръчна обработка не успявят и по този начин се опитват чрез потребителите да получат информация за това кой сайт е контентна ферма и кой не е.
Но дали това няма да доведе до "топене" на конкурентите?
Времето ще покаже :)