четвъртък, май 26, 2011

Яндекс - нови възможности

В последните дни Яндекс не слиза от ТОП новините на всички които се занимават повече или по-малко с интернет и SEO разбира се.
Така, че и аз да не остана по-назад, реших да напиша няколко реда :)

1-та новина беше пускането на акциите на Nasdaq. Яндекс получи 1.3 млрд$, като продаде акциите по 25$ за бройка. 2 дни след пускането, цената им скочи рекордно с 55% и достигна 38,84, което направи капитализацията на фирмата 12.5 млрд$.

2-та новина беше също от 23.05.11, и беше свързана с това, че Яндекс също започва да отчита атрибута rel=”canonical”. Което е добра новина за всички, които го използват.

3-та новина от същия ден е че Яндекс е взел мерки срещу манипулирането на "Поведенческите Фактори" (ПФ) - бях писал тук по този въпрос. В съобщението им се казва, че всеки, който използва подобни сервиси ще бъде считан за нарушител и тези сайтове ще бъдат наказани.

На последния семинар на който бях вчера, се говореше много за ПФ и тяхната роля.
На конференцията беше споменато, че в момента Яндекс работят усилено над вкарването на още 1 поведенчески фактор, а именно "преходи по линковете".
В какво ще се изразяеа това.
Ако по един линк има преходи, то означава, че той е полезен и работи и ще се отчита тежест от него. От линковете, по които няма никакви преходи няма да се отчита никаква тежест или тя ще е много мининимална, близка до нулата.
Във връзка с това, в САПЕ са започнали експерементирането на нов вид показване на линковете, като тизерна реклама. Линковете ще се оформят, като рекламни съобщения, подобно на Адсенса, за да могат да привличат посетителите и да кликат по тях.
И в много близко бъдеще в САПЕ ще има както и старите традиционни линкове (основно във футера), така и новите във вид на реклама. Като се предполага, че 2-те в самото начало ще бъдат по-скъпи от 1-те.
И ако продължа мисълта си, то моето мнение, че тези фактори ще намерят място и в Гугъл.
Точно се знае, че Гугъл също е започнал да отчита ПФ в аранжирането на СЕРП-а.
И както се казва "информиран, означава въоръжен" - така, че не оставайте невъоръжени :)