събота, август 20, 2011

Бутонът "Like", на Facebook нарушава законодателството на Германия

Бутонът "Like", на Facebook нарушава законодателството на Германия, както съобщава The Local, за което е съобщил ръководителят на независимия център за защита на приватноста Тило Вайхерт (Thilo Weichert).
Той е заявил, че при натискане на бутона "Like", данните за посетителя се предават на сървърите в САЩ заедно със сесиите за преходите. И тези данни се използват за таргетиране на рекламата на страниците на FaceBook. А това противоречи на германското законодателство и юридическите норми на Евросъюза.
Във връзка с това препоръчват на всички сайтове на територията на Шлезвиг-Голштейн, да махнат бутона "Like" до края на септември. За тези, които игнорират това ги очаква глоба до 50.000 евро. Същото се отнася и за тези, които поддържат страниците с последователите във фейсбук.
Преди това, Германия обяви системата за разпознаване на лицата на потребителите на снимките качени във Фейсбук за незаконна. Това беше обяснено с факта, че законодателството забранява нелицензираното събиране на биометрическа информация, такава, като разстоянието между очите или формата на лицето.
Прочетено тук