четвъртък, декември 16, 2010

Новият алгоритъм на Яндекс - Краснодар

Който работи с Яндекс, със сигурност е забелязал в последните 2-3 апа странна аранжировка на сайтовете в ТОП-а. Всичко започна, преди около месец, когато много ТОП сайтове осъмнаха на задни позиции и сменени страници в индекса. Повечето вместо индексите, имаха вътрешни страници в СЕРП-а. Тогава много от мненията бяха, че това е бъг и че в течение на 1-2 дни ще има т.н. 'откат' или връщане на базата в положението до "ап-а". Да, но това не се случи. При мен един от сайтове изпадна на 2-ра страница. След кратък анализ на ТОП-а се видя, че се иска корекция на текстовата съставляваща и след нужните промени сайтът си върна предните позиции. Но измененията от страна на Яндекс продължиха и в следващите апдейти. Всичко това се оказа, че е било прелюдията на пускането на новия алгоритъм - Краснодар, с т.н. технология "Спектър".
Какво е храктерно за него?
Въпреки, че е минало много малко време от пускането му и със сигурност, ще има донастройване от страна на яндексоидите, то може да се определи достатъчно точно новите тенденции на аранжиране на СЕРП-а
- все по-силно влияние на поведенческия фактор.
- по-релевантен (според Яндекс) СЕРП. Ако човек търси Суши, ще му бъдат показани сайтове за приготвянето на суши и доставка на суши.
По този начин "комерческите" теми, като "доставка на суши" стават още по трудни и скъпи, защото там се появяват некомерчески резултати - рецепти.
В случая яндекс решава за потребителя, какво има нужда да види и по многозначителните ключови думи, най-често от една дума, серп-ът най вероятно ще е различен, ако се съди по написаното в техния блог.
- отчитане на около анчорния текст и появата на сайта в СЕРП-а "найден по ссылке". Това го имаше и преди, но в момента има изменения на начина на отчитането му. Който има желание да направи нужните опити и сам ще стигне до много важни изводи.
- увеличаване на количеството текст на страниците в много от нишите. Но тук трябва да се гледа конкретната ниша и да се анализира много точно минимума и максимума на количеството текст и плътноста на думите.
Като основа, това не е никак малко, като информация и с времето съм сигурен, че този списък ще се увеличава и променя, защото в някой ниши в момента СЕРП-ът е меко казано странен.

1 коментара:

Optimization.bg каза...

Полный Матрикснет :)

Но, что не делается, все к лучшему =)