вторник, декември 28, 2010

Възникването на митовете

В последно време чета често мнения от "специалисти", че купуването на линкове било лошо нещо и зло-то в нета.
И ако в един момент дойде денят "Х" и спрат да действат, то какво ще правим и как ще обясняваме на клиентите си, какво се е случило.
За това действайте дами и господа с методи от каменния век, спамете - форуми, блогове и директории, а за по-напредналите прес релизи и статии и по този начин, каквото и да се случи, ще сте в ТОП-а.
По-голяма глупост от това едва ли може да се напише.
Ще попитате "защо"?
Ами много просто, предимството на купените линкове е че можеш да купиш всеки един от гореизброените линкове!
Има сервиси за купуване на постове в блогове, има сервиси за купуване на коментари в блогове, има сервиси за купуване на статии и т.н. и това са линкове които постоянно ще бъдат там!
А ако в един момент купените линкове спрат да работят, то бъдете уверени, че и всички други ще ги постигне същата съдба.
Но в близките 4-5 години едва ли ще се случи!
А и относно клиентите, всеки грамотен оптимизатор подписва договор с клиента си, в който се указва пункт:
Форс мажор: - примерен пункт

ЧЛ. 1. ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ не носи никаква отговорност при случай на резки промени в алгоритъма на google.bg (напр.) и промяна на начина на аранжирането на сайтовете в SERP-a (Search Engine Result Position – резултати при търсенето),  до колкото google.bg (напр.) е страна върху която ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ няма никакво влияние.

Промените в алгоритъма се обявяват официално от страна на google (напр.) и имат фиксирана дата и име, което предотвратява спекулациите от страна на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ по този договор да се опира на Форс Мажорна ситуация при неуспех в работата си.
А който не го прави това, да му мисли.
Аз в случая не виждам, какво има да обяснявам на клиента, след като той се е подписал под договора.
А и дори да се случи това, че линковете ще престанат да оказват такова влияние, то грамотният оптимизатор винаги ще знае как да направи така, че да извади сайта в ТОП-а.
Така, че ако някой не го устройва, че с купени линкове бързо и евтино може да се вадят сайтове в ТОП-а си е лично негов проблем и нека не заблуждават другите с такива изказвания.
Пример за такива - раз, два

С този си пост в никакъв случай не искам да омаловажа или да отричам тези методи!
Напротив!
Но да се работи само с тях е меко казано непрофесионално, от моя гледна точка по няколко причини:
  • много бавен резултат, от няколко месеца. При мен сроковете са - резултат още през 1-вия месец на работата над сайта. За особенно трудни ниши 2 и максимум 3 месеца при съчетанието на нов сайт + трудна ниша.
  • огромен труд, много работа и загуба на време, а времето е пари
  • невъзможност за контрол над линковете при смяна на стратегиите - смяна на анчора в линка (ако има такъв), смяна на адреса на страницата към която води и т.н.
  • несигурен резултат - коментарът може да бъде приет, а може и да бъде изтрит, ако сайтът е предложен в директория, може да бъде приет, а може и да бъде изтрит, ако бъде приет, то може да се случи след седмица, месец, два, шест.
  • липсата на ключова дума в линка - за коментари в блоговете и директориите
Тези методи са добри за свои сайтове, но не и за клиентски, където се гонят срокове и резултати..
А предимството на платените линкове от борсите е къде-къде повече:

  • ниска цена, плащане ден за ден
  • бърз резултат, в повечето случаи в течение на 1-вия месец
  • пълен контрол над линковете - смяна на ачорите без да се сваля линка, смяна на целевата страница без да се сваля линка
  • пълен контрол над площадките - можеш да махнеш линка във всеки един момент, без да загубиш и стотинка.
  • много бързо попадане в индекса на търсачката, а от там и бърз ефект от линка
  • възможност за купуване на линкове не само в блоковете с линкове, а и от статии в контента на страниците или за публикуване на свои статии - в повечето случаи само за руски контент (говоря за САПЕ), но за хора оптимизиращи сайтове за Русия и на руски, полезни функции.
и мн.др.
В най-скоро време в САПЕ ще бъде предложен нов вид линкове - купуване на линкове завинаги в кредит.
т.е. ако линкът струва напр. 50$, то няма да го плащате веднага, а ще го плащате на части напр по 5$ на месец. и ако площадката на която се намира линка бъде изхвърлена от индекса, то линкът ще бъде поставен на друга аналогична, като по този начин се гарантира неговата работа.
По този начин след известно време ще имате голямо количество работещи линкове, които няма да бъдат свалени, изтрити или неработещи за това, че тази страница не е в индекса.
Така, че всеки сам ще си решава дали да си губи времето с опитите си да спами блогве и форуми със съмнителен резултат или ще използва времето си рационално и полезно.
Лично за мен времето е много по-ценно!
Не знам за Вас как е.

И не на последно място - правете сайтове, които да бъдат интересни за посетителя и без да си губите времето ще получите много естествени бекове от форуми, блогове и други сайтове, а по този начин тръстовост и авторитет.
А ако сайтът ви е скучен, неинтересен и безполезен, то и спаменето на директории, блогове и форуми, няма да ви помогне особенно.

Весели празници на всички!
Това беше вместо финален пост за 2010г.
Имах намерение да пиша за други по-весели неща, но ще ги отложим за 2011.