сряда, януари 12, 2011

Gmail и приватност?

Както съобщава изданието Roem.Ru, по «емпирически» път е било доказано, че линкове от писмата в Gmail се отчитат в индекса на Google. Както е уточнил главният редактор на изданието Юрий Синодов: «Появяването на страници на сайта от кореспонденцията в СЕРП-а на Google е зафиксирано. Преходи по конкретните страници - не».

Разговори по повод индексацията на подобни линкове се водят още от 2008 година и даже е било публикувано описание на конкретен експеримент, който не е установил особенно отношение на търсачката към URL адреса на сайтовете в писмата на пощенския сервис.

Очевидно е, че днес Google точно индексира текстовете на писмата. Това се прави за организация на търсенето в пощата и за показване на релевантна реклама. «И той винаги го е правил, с момента на пускането на Gmail», - е написал в коментарите към съобщението Игор Ашманов.
За това как е бил доказан факта за индексация, редакцията не казва. Спред Ашманов, да се засече бота е трудно: «Ясно е, че по пощенските линкове Google може да минава под съвършенно друг агент. Ако не за друго, поне за конспирация».

За това как Google може да отчита тези линкове има много предположения.
Часто то тях са
   1. Google събира база от URL и хостове и индексира най-честите от тях.
   2. Google събира база от URL, но индексира само тези които съвпадат с линкове от други сайтове.
   3. Google включва намерените линкове в общата база на публичното търсене, само при определена честота на споменаването в писмата.

Така, че ако някой си мисли или има илюзиите, че пощата му е лично негова зона, то е време да се раздели с тях :)

2 коментара:

daoreal каза...

Остава и тези линкове да ги отчита за SERP-a :)

Unknown каза...

Не, не :)
То тогава спама ще се увеличи в десетки пъти :)
Казва, се само че такъв линк е проиндексиран и страницата е в индекса :)
Нищо повече